Sampon cu sau fara sulfati. Sunt mai bune sau nu sampoanele fara sulfati?
Coșul tău
Empty basket

Nu ai nimic în coșul de cumpărături. Fă prima ta comanda acum!

Livrare GRATUITA la comenzi peste 600 lei
Program de lucru: Luni-Vineri, 09:00 - 17:30

Sampon cu sau fara sulfati. Sunt mai bune sau nu sampoanele fara sulfati?

21 iul. 2023
Autor: Efrumos Moldova
Sampon cu sau fara sulfati. Sunt mai bune sau nu sampoanele fara sulfati?

În ultimul timp, tot mai mulți producători promovează sampoanele fără sulfați. Dar sunt oare sampoanele fără sulfați mai bune pentru părul nostru? Haideți să descifrăm împreună această enigmă. 

Pentru a spăla părul este nevoie de agenti surfactanti - substanțe care înlătură impuritățile. Surfactanții sunt indicați pe eticheta produselor și îi găsim în majoritatea produselor de igienă personală, inclusiv în șampon, gel de duș, pastă de dinți, și aproape în toate produsele care au legătură cu curățenia.

Surfactanții din formulele sampoanelor sunt acei compuși chimici datorită cărora samponul face spuma și care îndepărtează impuritățile și grăsimile de pe păr și scalp. Aceștia pot fi sub forma de sulfat SLS, sulfati SLES sau compuși de origine naturală. Diferența între un sampon bun și unul mai puțin bun este calitatea ingredientelor din formula sa și modul cum acestea actioneaza asupra părului și scalpului. Există sulfați buni și sulfați agresivi, există înlocuitori buni ai sulfaților, dar și sampoane care se declară fără sulfați, dar care sunt mai dăunătoare pentru păr decât cele cu sulfații. Cel mai des, marii producători de cosmetice folosesc toate tipurile de surfactanți în produsele lor, adaptând formulele în dependență de scopul și prețul samponului. Fără a intra prea mult în detalii chimice, vom povesti despre cei mai populari surfactanți folosiți în sampoane.

ȘAMPOANE CU SULFAȚI (conțin SLS  - Sodium Lauryl Sulfate)

SLS - sunt sulfații agresivi care odată cu spălarea impurităților din păr indepartează și stratul natural de lipide de pe firele de păr și fac ca acesta să piarda umezeala - deci usucă părul. Deși sulfații curăță eficient toate impuritățile și sebumul, aceștia pot cauza daune. Lipsa de sebum duce la pierderea umiditatii naturale, scalpul și părul vor fi uscate, iar foliculii de păr slabi. De asemeni, SLS este un component iritant pentru persoanele cu pielea sensibilă. 

Avantajele sampoanelor cu sulfați 

  1. Curăță eficient impuritățile de pe scalp și păr, inclusiv urme de produse de styling, produse colorante temporare etc
  2. Face spuma suficientă chiar și din cantitate mică de produs

Când este indicată utilizarea sampoanelor cu sulfați

  1. Persoanele care au părul cu tendința de ingrașare și necesită spalare zilnica, este indicată utilizarea periodică a șamponului care conține sulfați. 
  2. Dacă folosiți produse de styling - spălați părul cu sampoane cu sulfati, altfel nu veți curăța bine părul.
  3. Înainte de anumite tratamente de păr

SAMPOANE FĂRĂ SULFAȚI SLS (contin SLES Sodium laureth sulfate)

În șampoanele profesionale de obicei se utilizează SLES. Acesta este un derivat de sulfat care este mult mai blând cu pielea și părul. Spre deosebire de SLS, Sulfatul de Sodiu Laureth nu va afecta scalpul și nu va îndepărta stratul hidrolipidic natural al părului și scalpului. 

Cand folosim sampoane făra sulfati SLS

  1. Pentru utilizarea zilnica
  2. Dacă părul este deshidratat, uscat sau degradat 
  3. Femeile cu parul ondulat sau predispus electrizarii 
  4. Dacă ai părul vopsit, care  este mai deshidratat decât de obicei, în plus aceste sampoane sunt mai blande cu nuanța părului, culoarea părului vopsit va rezista mai mult timp.

Alege sampoanele profesionale fără sulfați SLS de la efrumos.md. Acestea asigură curățare de înaltă performanță a părului fără a afecta structura lui. Părul tău va rămâne moale și catifelat, hidratat și hrănit. Combinând SLES cu alte ingrediente bune pentru piele și păr, inclusiv Aloe Vera, Pro Vitamina B5 și Glicerină - părul rămâne curat și strălucitor, chiar și pe scalp sensibil. 

SAMPOANE FĂRĂ SULFAȚI (conțin surfactanți derivați din plante)

Cei mai utilizați surfactanți înlocuitori al SLS sau SLES sunt Cocamidopropyl Betaine și Decyl glucoside. Acești doi compuși sunt prezenți în multe produse organice de îngrijire personală. Dacă sunteți alergic la nucă de cocos sau la alte ingrediente din care a fost derivat acest component pe bază de plante, va trebui să evitați șampoanele și alte produse cu decil glucozid sau CAPB.

Cocamidopropyl Betaine - CAPB - este un surfactant care combină un amestec de acizi grași care provin din uleiul de cocos. 

Decyl glucoside este un compus organic format din nucă de cocos și amidon de porumb. 

Cand folosim șampoane fără sulfati SLS si SLES

  1. Dacă părul este foarte deshidratat, uscat sau degradat 
  2. Femeile cu parul natural ondulat predispus electrizarii 
  3. Dacă aveți probleme cu scalpul sensibil sau iritat 
  4. Dacă ai supus părul unui tratament (de exemplu - keratina pentru indreptarea parului, etc) - sulfații indeparteaza substantele tratamentului, iar după cateva spalari se va pierde și efectul.

Dezavantajele șamponului fără sulfați SLS si SLES

  1. Acesta nu creează o spumă densă;
  2. Nu îndepărtează complet produsele de coafat sau, mai bine zis, siliconul pe care acestea îl conțin. Prin urmare, dacă utilizați produse de coafat, va trebui să spălați părul alt șampon;
  3. Șamponul fără sulfați nu adaugă volum părului - dimpotrivă, îl face mai moale și mai fin;
  4. Nu combat unele tipuri de mătreață;

Sfaturi pentru utilizarea șampoanelor fără sulfați SLS si SLES

  • Dacă ai părul lung, atunci șamponul trebuie aplicat de mai multe ori pentru a asigura o curațare mai eficientă;
  • Pentru a obține cel mai bun efect, trebuie să speli părul cu apă puțin mai fierbinte decât de obicei 
  • Acordă atenție deosebită datei de expirare. Datorită ingredientelor de origine naturala, nu se recomandă utilizarea produsului mai mult de 3-6 luni.

Acum că știi toate avantajele și dezavantajele sulfaților, îți poți face concluzii. Verifică eticheta și alege samponul potrivit pentru tine. Specialiștii recomandă să ai în arsenal cel puțin doua sampoane pe care sa le poți utiliza după necesitate.

Ai grijă de părul tău!

Articole asemănătoare

28 mar. 2024

Scapa de negru. Cum sa inlaturi vopseaua din par fara a-l deteriora

Dupa vopsirea parului mai mulți ani la rand in culori inchise, multe femei cred că le va fi greu sa scape de pigmentul negru si procesul poate deteriora părul, lăsându-l uscat și fragil. Însă, cu tehnici corecte și produse adecvate, poți redobândi culoarea naturală a părului tău sau poți trece la o nouă nuanță fără a compromite sănătatea acestuia.

29 feb. 2024

8 sfaturi esentiale pentru ingrijirea parului in aceasta primavara

Descoperă cateva sfaturi esențiale de îngrijire a părului pentru a-i păstra strălucirea și sănătatea în această primăvară.

11 ian. 2024

Visezi la bucle perfecte?

Bucle naturale sau permanente? Nu contează, important e să te bucuri de creții tăi.

11 ian. 2024

9 pasi pentru spalarea corecta a parului. Dar tu, cum iti speli parul?

Profesioniștii susțin că trebuie să urmezi o rutină specială dacă îți dorești să obții beneficii maxime din produsele pe care le utilizezi și, mai mult de atât, părul să arate și bine.

10 ian. 2024

Cum îți protejezi părul dacă folosesti des feonul, placa sau ondulatorul

Evita daunele in timpul expunerii parului la la temperaturile înalte.

09 ian. 2024

Cum alegem corect samponul de par

Șamponul este unul din produsele de igienă de primă necesitate, dar alegerea unui șampon corect foarte frecvent este o sarcină complicată din cauza multitudinii de oferte pe piață.

18 dec. 2023

Si parul tau poate avea mai mult volum

Chiar dacă părul tău este subtire, fin si nu are volum, există soluții pentru remedierea acestei mici probleme!

15 dec. 2023

Blond platinat: cum îngrijești un blond solar cu aspect rock

Culoare iconică, blondul platinat evocă o imagine plină de farmec și senzuală, dar are nevoie de întreținere regulată pentru a-și menține luminozitatea de la început.

12 dec. 2023

Cum sa ai un par de invidiat si in perioada rece a anului

Este posibil să ai un păr sănătos și strălucitor, moale și matasos la atingere, chiar și iarna! Câteva sfaturi pentru a îți proteja părul în timpul iernii.

11 dec. 2023

Cum sa îngrijesti părul vopsit pentru a menține culoarea vie și sclipitoare

Îți colorezi părul cu produse convenționale? Părul vopsit necesită o atenție specială pentru a menține o culoarea vie și sclipitoare! Iată câteva sfaturi pentru o îngrijire profesională, cu produse adaptate părului vopsit!

12 oct. 2023

Căderea sezonieră a părului: cum să o prevenim

Vă oferim o privire de ansamblu rapidă asupra celor mai frecvenți factori implicați în căderea părului și cum am putea să o prevenim.

28 sept. 2023

Cum îngrijim și revitalizăm părul după sezonul estival

În ciuda grijii acordate de-a lungul verii, soarele și apa de bazin, totuși, au uscat și deteriorat părul, a devinit fragil și se rupe tot mai ușor. Din fericire, știm cum să-l transformăm într-un păr strălucitor de sănătate. Mantra părului la începutul toamnei: vindecăm părul!